23 mar. 2013

"Probabilitatea statistica de a te indragosti la prima vedere"de Jennifer E.Smith



“Si,o exista in viata asta zile pentru care merita sa traiesti si pentru care merita sa mori”-Charles Dickens/”Prietenul nostru comun”

  Am terminat de citit aceasta carte in urma cu o saptamana,dar intrucat a fost genul de carte care te face sa meditezi la unele probleme ale vietii,m-am gandit sa mai astept un pic.Nu vroiam sa ma grabesc pentru ca trebuia sa scriu o recenzie la fel de frumoasa ca si cartea.Am citit-o in 2 zile si efectiv nu am mai putut-o lasa din mana.

Synopsis(nu conţine spoilere)

      Viata este un sir continuu de evenimente.Viata este neasteptata.Te trezesti de dimineata si nu stii niciodata ce ti se va intampla.Noi,oamenii,de multe ori ne plangem ca avem o rutina,dar viata nu este niciodata la fel.Viata este incarcatata de necunoscutul clipei urmatoare.Probabil ca v-ati gandit de multe ori ca in momentul in care cititi aceasta recenzie,cineva este trist,cineva este fericit,cineva se naste,cineva moare si poate,cineva se indragosteste la prima vedere.

       "E posibil sa nu stii ce gen ti se potriveste,sa nici nu stii macar ca ai vreun gen,pana cand dintr-o data sa realizezi acest lucru?"

       Aceasta carte abordeaza tema dragostei la prima vedere.Intr-adevar,este un subiect cat se poate de comun,dar mi-a placut abordarea autoarei.Hadley Sullivan crede ca are o viata oribila.Parintii ei au divortat,iar fiecare dintre ei si-a gasit pe cineva.Si daca crezuse ca nu se poate intampla ceva mai rau de atat,s-a inselat.Tatal ei se casatoreste cu o femeie pe care Hadley nu a mai vazut-o niciodata si care poate reprezenta motivul pentru care parintii ei s-au despartit.Si pe deasupra,ea este invitata si fortata sa participe la nunta.

                          "Stii cum se spune,daca iubesti pe cineva,lasa-l liber!"

       Asa ca pare un lux faptul ca pierde avionul pentru ca a intarziat patru minute.Patru minute si avionul a plecat,iar ea l-a vazut cum se indeparta asemenea unei pasari,incet,in zare.Ar trebui sa se simta fericita si cu toate acestea nu este deloc.Se simte vinovata pentru ca “exista atatea posibilitati ca lucrurile sa fi decurs altfel”.Poate ca daca nu si-ar fi pierdut incarcatorul de telefon,sau daca nu ar fi fost aglomeratie pe autostrada,lucrurile ar fi stat altfel.Poate nu l-ar fi intalnit niciodata pe Oliver…

                         "Dragostea nu ar trebui sa aiba sens.Este complet ilogica."

        Cine ar fi crezut ca 4 minute iti pot schimba viata radical?Hadley cu siguranta,nu.Oliver s-a oferit sa-i care bagajul si intamplator,ii va fi vecin in avion.Ei vor discuta in cele 7 ore de zbor despre toate problemele din viata unui om:dragostea,divortul,prietenia si moartea.Dar va realiza oare Hadley la timp ca s-a indragostit de Oliver?Sau viata lor va avea acelasi drum,va ramane nemodificata,chiar daca ei s-au intalnit?Ce se va intampla?

                       "Exista intotdeauna un decalaj intre arsura si intepatura,durere si realizare"

Gândurile mele:
     In primul si in primul rand,as vrea sa va marturisesc ca am cumparat aceasta carte din curiozitate.Nu cred in dragoste la prima vedere si am vrut sa vad daca autoarea va reusi sa ma convinga.Nu cred insa ca dragostea dintre Oliver si Hadley este o dragoste la prima vedere.Pentru ca 7 ore in care vorbesti cu cineva in continuu si ii povestesti toate intimitatile tale nu reprezinta un lucru pe care il faci de obicei in avion.

                            "Dragostea este cel mai ciudat si ilogic lucru din lume"

    Mi-a placut faptul ca acest roman independent este foarte usor de citit.Autoarea nu foloseste un limbaj extraordinar,tocmai pentru ca nu doreste ca aceasta carte sa fie neaparat placuta de public.Nicio fraza nu e fortata,povestea curge si reuseste sa te inrobeasca.Este genul de carte care nu a fost scrisa doar pentru a deveni bestseller.E genul de carte care e menita sa transmita anumite lucruri si sa faca cititorul sa mediteze la unele probleme frecvente in viata noastra.Mi-a placut in principal mesajul operei,acela ca indiferent cat de neagra ar parea ziua de maine,nu trebuie sa renuntam,trebuie sa perseveram.Viata ne ofera suisuri si coborasuri de care trebuie sa profitam la maxim.Cum ai mai putea sa fii bucuros daca nu ai stii ceea ce inseamna sa fii trist?

            "Este mai bine sa fi avut un lucru si sa-l fi pierdut decat sa nu-l fi avut deloc?"

    Personajele sunt extrem de complexe si reale.Chiar a reusit sa creeze un univers imaginar care sa para extrem de real si incredibil de aproape.Personajele nu sunt foarte puternice sau nu reusesc sa rezolve totul,sunt asemenea noastra a oamenilor,au probleme-pe unele reusesc sa le rezolve,poate pe altele nu.Protagonistii sunt extreme de simpatici inca de la inceput.Mi-a placut faptul ca Oliver o va ajuta pe Hadley sa-si infranga teama,ea fiind claustrofoba.Mi-a placut ca a fost o poveste de dragostea adevarata,care nu a trebuit neaparat consumata in pat-asemenea altor carti.Si apreciez si acest lucru.

                              "Cine ar fi crezut ca 4 minute vor schimba totul?"

  Actiunea este extrem de incurcata si reuseste sa te tina cu sufletul la gura pana la ultima pagina.Nu este o carte de actiune sau un thriller,este o poveste de dragoste care ne lasa sa aruncam o privire sincera asupra realitatii in care traim.Poate ca va indoiti de existenta actiunii pentru ca aveti impresia ca abordand un subiect mai romantic,nu poate sa fie si o carte cu alta consistenta.Ei bine este,pentru ca nu vorbim aici de vreun roman siropos sau erotic.Vorbim despre o carte sensibila si draguta care reuseste sa-ti rascoleasca sufletul.

                                           "S-a uitat la ea si a zambit.
                                             -Esti periculoasa,stii?
                                             Ea se holbeaza la el.
                                             -Eu?
                                             -Da,el spune si se da pe spate.Sunt mult prea sincer cu tine."


  Cartea aceasta te invata sa privesti mai adanc in sufletul celui de langa tine,sa-i intelegi suferinta si sa fii alaturi de el.Nu conteaza cat de trist esti,intotdeauna vei avea un motiv pentru care sa zambesti,doar ca trebuie sa gasesti persoana potrivita,care sa te ajute sa treci peste. Ne invata ca fiecare fapta este importanta pentru viitorul nostru,ca unele lucruri nu se pot repara in viata si ca unele legaturi interumane se pot frange atat de usor daca nu tii cont de sentimentele celuilalt.


                         "-Pentru ca a fost cu tine,ii spune.Ma simt mai bine cand sunt cu tine."



În concluzie...

    Mi-a placut foarte mult romanul" Probabilitatea Statistica de a te indragosti la prima vedere" pentru ca l-am vazut ca pe o poveste emotionanta despre viata si moarte,despre speranta si renuntare.Un roman minunat,care reuseste sa transmita multe si pe care trebuie sa-l achizitionati la prima ocazie pentru a va insusi toate sfaturile oferite.






4 comentarii:

Foarte frumoasa recenzia! Si eu vreau sa citesc romanul, sunt curioasa in legatura cu el inca dinainte de a fi publicat si la noi..

Foarte frumos,fiecare rand este adevarat si sincer. Exact asta imi doream sa descopere cititorii acestei carti minunate. Bravo! Anca Eftime

@Roxtao,multumesc.Nu trebuie sa mai astepti nicio clipa pentru ca este o carte minunata.

@Anca Eftime,multumesc mult!

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)