25 mai 2012

Recenzie Spulbera-ma (Atingerea lui Juliette, vol. 1) de Tahereh Mafi



 Da am terminat-o!Cartea a venit vinerea trecuta si efectiv nu am putut sa o mai las din mana de atunci.Am citit-o pe nerasuflate in doua zile si nu-mi pare rau.Am simtit fiecare emotie,nelinistite,sentimen de bucurie a lui Juliette,figura centrala a acestui roman.

 Evocativa,romantica,dramatica,fascinanta,inrobitoare,intunecata....nu exista suficiente adjective care sa descrie aceasta carte si nici suficiente cuvinte ca sa exprime cat de mult mi-a placut.M-a tinut cu sufletul la gura de la prima la ultima pagina.Nu am putut sa o las din mana si de aceea mi-a luat doar doua zile sa o citesc."Spulbera-ma"este genul de carte pentru care merita sa traiesti o zi din nou si din nou,care cred ca si dupa ce ai citit-o de nenumarate ori iti place la fel de mult ca prima oara.

 Actiunea este foarte dinamica,inca din primele pagini cititorul fiind introdus in poveste,iar explozia care te va face sa nu te mai opresti este momentul in care,in celula Juliettei intra Adam.

 Tahereh Mafi nu insista pe detaliile plictisitoare sau pe descrierile lungi uneori chiar obositoare.Ea ne ofera exact cate informatii trebuie,nici prea multe,nici prea putine despre locul de desfasurare al actiunii.Accentul este pus pe sentimente si actiune,pe dragoste si lupte,pe pasiune si razboiul cel mai puternic(cel din sufletul Juliettei care trebuie sa decida de partea cui va lupta in lupta care ii ameninta lumea).

 Cartea de fata demonstreaza faptul ca poti prelua o idee(puterea lui Rough de la X-Men) si sa o dezvolti in ceva nou,original si poate chiar mai bun decat ideea de la care ai pornit.Este un pic terifiant sa te gandesti ca nu poti atinge fiinta iubita,nu-ti poti imbratisa parintii,fratii,surorile si bunicii fara a-i ucide.

  Din punct de vedere al redactarii textului mi-au placut mult fragmentele in care erau taiate replicile cu ceea ce gandea protagonista si erau mai apoi urmate de ceea ce afirma ea.
Exemplu:"Nu ma atinge si sunt dezamagita fericita ca n-o face.Mi-as dori sa o faca.N-ar trebui sa o faca.Nimeni nu ar trebui sa ma atinga vreodata."
 Mi s-a parut ca dadeau un aer aparte operei,facand-o mai captivanta si ajutandu-ne sa realizam ca sunt multe lucruri importante pe care nu le spunem,dar si lucruri neimportante pe care le spunem.

 Personajul principal,din perspectiva caruia este narat romanul este Juliette.E o fata neobisnuita,dar puternica,care a dus o viata grea in care a incercat sa-si ascunda adevarata fata de ochii lumii rele unde e vazuta ca un adevarat monstru.Abilitatile ei extraordinare nu sunt privite bine de oamenii.Ei o vad diferita si uita de umanitatea ei.

 Si sa va povestesc un pic actiunea cartii,fara a va spune cum se termina.Sper sa va fac curiosi.

 Juliette a fost inchisa intr-o celula dintr-un ospiciu de 264 de zile.Parintii ei o considera un monstru.Ea poate sa ucida un om printr-o singura atingere.In momentul in care Adam paseste pe usa celulei,Juliette este socata.Ea nu vorbeste cu el,dar doreste sa o faca,ii evita atingerea,vrea sa fie atinsa de el si cumva stie ca-l cunoaste...

 Chiar in momentul in care ne obisnuim cu celula,totul o ia razna.Tradari,secrete,revelatii,minciuni,povesti despre viata transforma povestea intr-una extrem de interesanta.Warner,un tanar in varsta de 19 ani,stapanul unui intreg sector doreste sa foloseasca puterea Juliettei pentru a tortura.Curand ea va trebui sa decida de partea cui sa joace si sa se decida daca vrea sa riste totul pentru atingerea lui Adam,care i-a intrat in minte,inima si suflet.Supusa unor lucruri pline de cruzime va gasi ea  speranta pentru un nou inceput,dorinta de a lupta pentru adevarata dragoste indiferent de consecinte si puterea de a se razvrati?Pregatiti-va pentru cea mai antrenanta carte citita pana acum.Nu o puteti rata.Vorbesc serios.

 Nu voi continua cu mai mult pentru ca nu vreau sa va stric surpriza.Niciun moment plictisitor.Lupte.Adevarata dragoste.Caracterizare exceptionala a personajelor.Trebuie sa cititi aceasta carte daca va plac lucrurile de acest gen.Am nevoie imediata de continuarea:"Unravel me" pentru ca pur si simplu am iubit "Spulbera-ma"de Tahereh Mafi.

Detalii tehnice si descriere:
Format:13 x 20 cm
Autor: Tahereh Mafi
Traducere:din limba engleză de Shauki Al-Gareeb:Felicitarile mele pentru o traducere grozava!!!
Editura:LEDA(CLICK PENTRU A PRECOMANDA cu 25% reducere!!!)
Aparitie:2012
Numar pagini:352

3 comentarii:

Draguta recenzie. Atata spun- trebuie sa citesc si eu cartea asta!

Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)